Kysymys

Tangon saattaminen

Kun nyt katsoo Pekingin kisoja, niin kaikki nostot pitäisi hylätä kun kukaan ei saata tankoa vyötärölle asti. Miksi tuomarit eivät USKALLA painaa punaista?

Kysyjän nimi/nimimerkki: Aslakki

Vastaus

Matti Everi on 26.6.2008 vastannut kysymykseen tangon saattamisesta. Kun nyt katsoo Pekingin kisoja ja myös MM- sekä EM-kisoja, niin silloinhan kaikki nostot pitäisi hylätä kun kukaan ei saata tankoa vyötärölle asti. Viimeksi tänään 77 kg:n miehet pudottivat sen jopa hiusten korkeudelta. Miksi tuomarit eivät USKALLA painaa punaista? Toinen kysymys: olisitko itse painanut punaista noissa nostoissa?
-----------------------------------------------------------------

Ei ne kaikki nostot sentään pudottamisen takia hylättäviä ole. Saattamisen osalta tulkitaan, että käden on seurattava tangon laskeutumista, kiinni tangosta ei tarvitse pitää. Tosin siitäkin käytäntö on varsinkin arvokilpailuissa ja erityisesti parhaiden nostajien kohdalla valitettavasti livennyt.

Kilpailujen jury periaatteessa määrittelee tuomarilinjan. Juryhän voi muuttaa tuomareiden tuomion ja jos tuomarin tulkinta useamman kerran poikkeaa juryn tulkinnasta, jury voi vaihtaa tuomaria. Se taas käytännössä tarkoittaa, ettei sellaisella tuomarilla ole juuri enää asiaa arvokilpailuihin. Pekingissä Taisto Kuoppala on toisen juryn puheenjohtaja, siis paljon vartijana - juryjä on kaksi, jotka vuorottelevat kilpailussa.

En ole katsellut nostoja varsinaisesti sillä mielellä, että miten tuomitsisin. Punnerrukset olen huomannut kuitenkin kitketyn pois aika hyvin. Muutama pudotus on kyllä ihmetyttänyt. Jos niihin jokaiseen olisin näyttänyt punaista, olisin kai ollut useamman kerran juryn puhuttelussa.

Asiantuntija: Matti Everi

Aihealueen kysymykset


ArkistohakuTarkennettu haku

Uusimmat kysymykset

Katso kaikki kysymykset