Kysymys

Punnerrus

Kiitos vastauksesta ylöstyöntökysymykseeni. Täsmennän vielä kysymystä asiantuntijoiden pyynnöstä.

Kysyjän nimi/nimimerkki: Punnertaja

Vastaus

KOKO KYSYMYS: Kiitos vastauksesta ylöstyöntökysymykseeni. Täsmennän vielä kysymystä asiantuntijoiden pyynnöstä. Tarkoitan siis nostoa, jossa tanko punnerretaan yhtäjaksoisesti ja pysähtymättä suorille käsille. Hylätäänkö tällainen ylöstyöntö siitä syystä, että tankoa punnerretaan hitaasti eikä se suoraan "lennä" suorille käsille. Huom, että säännöissä ei kielletä käsivoimien käyttöä eikä mainita mitään nostosuorituksen nopeudesta.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
VASTAUS: Kyllä kuvaamasi nosto hylätään juuri sen perusteella, että se on punnerrus eikä ylöstyöntö. Käsivoimilla ei ole mitään tekemistä sääntöjen mukaisen tekniikan kanssa. No, ei käsivoimista tietenkään haittakaan ole.

Säännöt tempauksen ja työnnön oikeiden nostotapojen ja virheiden osalta löytyvät liiton verkkopalvelusta kohdasta Liitto => Liitto & Toiminta => Säännöt => IWF Tekniset säännöt => avaa sivulta löytyvä Word-tiedosto iwfteknsaan.doc

=> sivulla 3 kohta 2. Kilpailunostot. Kappale 2.2.2 ylöstyöntö: jalkojen koukistuksella ja sitä seuraavalla jalkojen ja käsien ojennuksella urheilija nostaa tangon täysin ojennetuille käsivarsille pään yläpuolelle. Loppuasennossa nostaja saattaa jalat takaisin samalle linjalle käsien ja jalkojen ollessa ojennettuina ja odottaa tuomareiden alas-komentomerkkiä tangon laskemiseksi nostolavalle. Tuomarit antavat alas-komennon heti, kun nostaja saavuttaa kaikilta kehon osilta liikkumattoman loppuasennon.

Heti alussa mainitaan jo jalkojen koukistus eli vauhdinotto. Siis ilman vauhdinottoa lähtevä "militääripunnerrus" on jo tämänkin kohdan puolesta hylättävä. Aiemmin käsitelty vauhtipunnerruskin on tulkinnanvarainen, mikäli näyttää siltä, että kädet eivät ojennu kerralla, ts. riittävän nopeasti. Tästä ei ole pitkä matka raakaylöstyöntöön, jossa jalkoja joko levitetään tai koukistetaan ylöstyönnön allemenoa tehostamaan. Miksi ei siis tekisi suoraan, niinkuin säännöt sanovat. Erilaiset raakaylöstyönnöt, kyykkyyn viedyt ylöstyönnöt ja saksiylöstyönnöt ovat hyväksyttäviä nostotapoja. Punnerrukset eivät.

Yhteenvetona voi todeta, että todella pienetkin punnerrukseksi tulkittavat virheet ylöstyönnössä kostautuvat ainakin arvokisalavoilla punaisina tuomarivaloina. Yleinen tulkinta, oli säännöissä asia muotoiltu miten hyvänsä, on se, että käsien on ojennuttava ylöstyönnössä kerralla suoriksi. Tämä on myös painonnoston perusluonteen eli räjähtävän voimantuoton mukainen liike. "Ylöstyöntö meni kuin betoniin" on yksi vanhoja hyviä kannustuksia hyvän ylöstyönnön jälkeen.

Asiantuntija: Harri Norberg, SPNL

Aihealueen kysymykset


ArkistohakuTarkennettu haku

Uusimmat kysymykset

Katso kaikki kysymykset