Kysymys

Kilpailuun valmistautuminen

Miten olisi parasta valmistautua kilpailuun?

Kysyjän nimi/nimimerkki: Aloittelija

Vastaus

Jos treenaat vain 1-2 kertaa viikossa, valmistautumisella ei ole suurta merkitystä fysiologiselta kannalta. Tärkeintä on, että olet palautunut edellisistä kovista treeneistä ja tiedät mistä raudasta aloitat kisoissa. Palautumisesta valmentajakoulutuksessa opetetaan seuraavasti:

Harjoituksen laatu (Palautumisaika)

Erittäin raskas (> 72h)
Raskas (48 - 72h)
Melko suuri (24 - 48h)
Keskitasoa (12 - 24h)
Vähäinen (> 12h)

Jos treenaat säännöllisesti ja tavoitteenomaisesti, samat palautumissäännöt pätevät, mutta on myös hyvä ottaa huomioon seuraavat seikat. Tämä kaavio pätee kun valmistaudutaan vuoden kovimpaan kilpailuun; siis esim. maajoukkueurheilijan kohdalla tällä kaavalla mennään EM- ja MM-kisoihin:

- Maksimityönnöstä täysi palautuminen 10 vrk, sitten pudotetaan viimeisiä nostoja jokaisessa harjoituksessa, alkuraudoissa voi käydä vielä 7 vrk ennen kisaa. Viimeisellä viikolla otetaan korkeintaan verryttelyrautoja.

- Maksimitempausta voi ottaa enemmän: päivinä 10 ja 7 ennen kisaa, ja vielä päivänä 5 voi käydä alkuraudoissa.

- Jalat maksimiiin päivinä 14-21 ennen kisaa. Sen jälkeen ei enää haeta kovaa maksimirautaa.

- Viimeisen kovan treenin (te alkuraudat, ty verryttelyrautaa ja 1 kova ykkönen jaloissa) voi tehdä 5 päivää ennen kisaa, jotta varmistetaan täydellinen palautuminen.

Päivät ovat ohjeellisia ja urheilijan tuntemuksia pitää kuunnella. Kaikki eivät saa itsestänsä irti samalla tavalla treeneissä eikä rasituksen laatua siten voi verrata suoraan. Tämä vastaus pätee kuitenkin sellaisella urheilijalla, jolla on hyvä tekniikka ja saa itsestänsä jonkin verran irti treeneissä. Viitearvona on alkurauta, joka pitää olla tangossa niin hyvänä kuin huononakin päivänä, mutta päivän kunto määrää noston onnistumisen.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Asiantuntija vastaa -palvelun moderaattorin (Harri Norberg) lisäys:

Kuten Kartsi jo totesi yllä, mikäli nostaja on uransa alkuvaiheessa ja nostajan harjoituskuormitus on vielä kohtalainen, ei harjoituksista palautuminen vie yhtä paljon aikaa kuin kovemmalla tasolla harjoiteltaessa. Työnnön alkupainoja voi siten käyttää harjoituksissa vielä kilpailuviikon alkupuolella ja tempauksenkin alkupainoa puolessavälissä, jolloin voi tehdä myös muutaman suhteellisen kovan takakyykyn (esim. 2 x 2 x työnnön tavoitepaino). Kilpailua edeltävä päivä on joka tapauksessa syytä levätä. Jos alkuviikon harjoitukset ovat olleet raskaita, silloin kaksi lepopäivää ennen kilpailua on paikallaan. Näinäkin päivinä voi tehdä esim. reippaan kävelyn tai vähän kevyttä tankojumppaa, mikäli ei malta olla poissa salilta. Mukavia kilpailuelämyksiä kaikille!

Asiantuntija: Karoliina Lundahl, SPNL valmennus- ja koulutuspäällikkö

Aihealueen kysymykset


ArkistohakuTarkennettu haku

Uusimmat kysymykset

Katso kaikki kysymykset