Kysymys

Pikkulevyt lukkojen ulkopuolella

Miksi kisoissa näkee pieniä levyjä lukkojen ulkopuolella? Eikö niiden pitäisi olla sisäpuolella?

Kysyjän nimi/nimimerkki: pikkulevyt

Vastaus

Kansainvälisten sääntöjen mukaan 0.5, 1, 1.5 ja 2 kilon levyt lastataan lukkojen ulkopuolella. Sen sijaan 2.5 kilosta alkaen lukkojen sisään. Tämä nopeuttaa levynvaihtoa, varsinkin, kun sääntö automaattikorotuksesta lisää tangon lastauskertoja. Pikkulevyt (Kansainvälisen liiton hyväksymät) ovat kumipintaisia tai magneetilla varustettuja, joten putoamisvaaraa ei ole.

Painonnosto.fi:n ylläpito sai vielä hieman tarkennusta asiaan. Taisto Kuoppalan vastaus kokonaisuudessaan:

Samalla kun otettiin yhden kilon sääntö käyttöön 1.5.2005 annettiin tankovamistajille tehtävä valmistaa pikkulevyt puolen kilon välein 0,5, 1,0, 1,5 ja 2 kg niin että kaikki lisäykset, jotka poikkeavat viiden kilon jaosta; siis kilot 1,2,3 ja 4 sekä 6,7,8 ja 9 voidaan lastata yhdellä levyllä kummassakin tangon päässä. Tankovalmistajat ovat kehittäneet erilaisia pikkulevyjen lukitusmenetelmiä lukon ulkopuolelle, joista Eleikon systeemi lienee yksinkertaisin ja halvin ja perustuu levyn reiän sisäpinnan materiaalivalintaan, jolla kitka pitää levyt tiukasti lukossa kiinni. Uesakan ratkaisu perustuu levyssä ja lukon ulkoholkissa oleviin kierteisiin, joilla lukitus tapahtuu. Tavoitteena uudistuksella on levynvaihtajien työn nopeuttaminen, koska lukkoja ei tarvitse joka kertaa pikkulevyjä lisätessä irrottaa vaan lisäys tapahtuu lukkoja poistamatta tangosta.

Käytännössä järjestelmä toimii hyvin. Kilpailujen järjestäjillä tulisi kuitenkin olla kaikkia pikkulevykokoja, että sitä voitaisiin käyttää koko laajuudessaan.

Asiantuntija: Matti Everi, SPNL:n johtokunnan jäsen ja Taisto Kuoppala, teknisen valiokunnan pj

Aihealueen kysymykset


ArkistohakuTarkennettu haku

Uusimmat kysymykset

Katso kaikki kysymykset