Kysymys

Ammattimainen urheilu

Mikä on se syy, ettei Suomessa ole mahdollisuutta rahoittaa ammattimaista järjestelmää, eli ettei lahjakkaiden urheilijoiden tarvitsisi käydä töissä?

Kysyjän nimi/nimimerkki: nimierkki

Vastaus

(KOKO KYSYMYS): Jaakko antanut aiemmin tällä palstalla erittäin tyhjentävän vastauksen ammattimaisesta urheilusta!

Minun kysymykseni olisi se, mikä on se syy, ettei Suomessa ole mahdollisuutta rahoittaa vastaavanlaista ammattimaista järjestelmää eli ettei lahjakkaiden urheilijoiden tarvitsisi käydä töissä vaan treenata ikään kuin leirillä pisempiä jaksoja kuin painonnostoliiton viikonloppuleirit?

Eli esim. Kuortaneella kun oli Ukrainan painimaajoukkue viikon tai kahden leirillä, oli heillä ollut maajoukkueleireilyä kotimaassaan alla jo n. kuukausi! Miksi ei täällä voida toimia halukkaiden kohdalla näin? Ainakin annettaisiin mahdollisuus nousta SM-tasoa korkeammalle tasolle! Sillä leiristähän ei ole mitään hyötyä, jos se kestää kaksi päivää ja loppuviikon harjoituksia ei millään lailla tarkkailla!
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
VASTAUS:
Suomessa tehtiin v.2001-03 suuri Opetusministeriön tutkimus yhdessä OK:n ja Jyväskylän yliopiston (tai KIHU:n) kanssa. Siinä kartoitettiin suomalaisen urheilun asemaa yhteiskunnassa ja esille tuotiin muissa maissa, esim. Norjassa ja Iso-Britanniassa, käytettyjä huippu-urheilun tukimalleja. Toteamus oli, että suomalaiset arvostavat urheilua ja haluavat mitaleita, mutta valtio ei satsaa siihen samalla tasolla kuin muissa maissa. Itse en ole tietoinen onko tutkimus muuttanut valtion tukiperiaatteita, mutta esimerkiksi painonnostossa valtion tuki pienille liitoille nousi 10% edellisestä vuodesta. Toki summat ovat niin pieniä, ettei niillä maajoukkuetta leirittele kuten Ukrainan painijoita.

Vaihtoehtoisesti maajoukkueesta leireilee urheiluopistolla ympärivuotisesti Anna Everi ja Miika Antti-Roiko asuessaan ja harjoitellessaan Suomen Urheiluopistolla Vierumäellä. Tämä vaihtoehto on avoin jokaiselle nuorelle suomalaiselle painonnostajalle - katso nettisivuilta ilmoitus Vierumäen hakuprosessista. Mutta meillä urheilijat eivät halua muuttaa pois kotikulmiltaan tai sitten koulutus ei vastaa heidän toiveitaan. Ukrainalainen painija ei varmaan paljon kotona käy, kun leireilee niin paljon, ja urheilu-uran jälkeen ei jää edes liikuntaneuvojan paperit kouraan. Elämä on täynnä valintoja.

Asiantuntija: Karoliina Lundahl, SPNL valmennus- ja koulutuspäällikkö

Aihealueen kysymykset


ArkistohakuTarkennettu haku

Uusimmat kysymykset

Katso kaikki kysymykset