Kysymys

Tempauksen rooli painonnostossa

Onko tehty esitystä tempauksen poistamiseksi painonnostosta? Painonnosto olisi kuninkuuslaji, jos siinä olisi vain yksi nostomuoto, kuka nostaa eniten rautaa maasta suorille käsille.

Kysyjän nimi/nimimerkki: Leo Kaasinen

Vastaus

(Esitetty kysymys): Onko tehty esitystä tempauksen poistamiseksi painonnostosta? Tempaus on jäänyt painonnostoon jäänteenä, kun muut lajit on vähitellen poistettu. Painonnosto olisi kuninkuuslaji, jos siinä olisi vain yksi nostomuoto, kuka nostaa eniten rautaa maasta suorille käsille. Kun työntö olisi kilpailussa ainoa nostomuoto, sen nimikin voitaisiin muuttaa "painonnostoksi." Työntö kohdistuu koko vartalon suuriin lihasryhmiin, eikä tempaus monipuolista lajia mitenkään. Se on vain historallinen jäänne. Ehdotuksen toteuttaminen nostaisi lajin imagoa ja tekisi siitä jälleen voimamiesten ykköslajin, jollainen se on vanhastaan ollut ennen "humpuukivahvinmieskisoja" voimanostosta puhumattakaan.
------------------------------------------------------------------
Vastaus:
Tietääkseni tällaista esitystä ei ole tehty ja mikäli sellainen tehtäisiinkin, niin sen läpimenolle ei ole odotettavissa suurta menestystä. Tempaus ei ole "jäänne", vaan on olennainen ja selkeästi lisää haastavuutta painonnostoon urheilulajina tuova liike. Molemmat painonnoston kilpailuliikkeet, niin tempaus kuin työntökin kohdistuvat koko vartalon suuriin lihasryhmiin pieniäkään unohtamatta, mutta tempauksessa korostuvat hieman työntöä enemmän tekniset ominaisuudet, nopeus, liikkuvuus, tasapaino ja räjähtävyys kun taas työnnössä korostuu edellisten lisäksi hieman tempausta enemmän maksimaalinen voimantuotto. Punnerrus jäi aikoinaan pois painonnoston liikkeistä vuoden 1972 Munchenin Olympialaisten jälkeen, koska se oli suorituksena vaikeasti tulkittava tuomareiden näkökulmasta. Tempaus ja työntö sen sijaan ovat molemmat selkeästi tulkittavia upeita liikesarjoja, jotka haastavat harjoittajansa kehittymään näissä liikkeissä aina vain etevämmäksi. Nimenomaan teknisyys on yksi tekijä painonnoston arvostukseen urheilulajina ja useiden muiden urheilumuotojen oheisharjoitteluna. Siten voimme olla eri mieltä siitä mihin suuntaan tempauksen poistaminen painonnoston kilpailuohjelmasta muuttaisi lajin imagoa.

Asiantuntija: Harri Norberg, SPNL markkinointivaliokunta

Aihealueen kysymykset


ArkistohakuTarkennettu haku

Uusimmat kysymykset

Katso kaikki kysymykset