Kysymys

Kahvakuulaharjoittelu

Olen innostunut kahvakuulasta, mutta harjoittelun ohessa on herännyt monia kysymyksiä.

Kysyjän nimi/nimimerkki: Kollegiassessori

Vastaus

(KOKO KYSYMYS): Kahvakuulasta olen innostunut ja pallukan kanssa on tullut leikittyäkin kuin orpolapsi joululahjan kanssa, mutta monia kysymyksiä on herännyt harjoittelun ohessa.

Olen tottunut ajatukseen että voimaharjoittelukertojen välissä pitäisi olla ainakin yksi lepopäivä ja vasta sitten saisi punnerrella uudestaan. Onko asia oikeasti näin? Kuulailen nyt kahdesti tai kolmesti viikossa judon lisäksi (mitä on myös pari kolme kertaa per viikko) ja välillä kyllästyttää, kun jotain tekisi mieli tehdä, mutta "ei saisi".
------------------------------------------------------------------------------------------------------
VASTAUS:
Kahvakuulalla harjoittelu ei välttämättä aina ole voimaharjoittelua. Pienemmällä painolla harjoittelu voi sisältää jopa satoja toistoja yhteen treenikertaan ja kehittää lihaskestävyyttä sen sijaan että kehitettäisiin voimaa. Mikään ei estä harjoittelemasta kahvakuulalla, vaikka peräkkäisinä päivinä, varsinkin jos on kova polte päästä harjoittelemaan. Tämä poltehan yleensä tarkoittaa, että ihminen on hyvässä kunnossa ja keho on valmis vastaanottamaan rasitusta ja tuottamaan sitä kehitystä.

Omaa harjoittelua ja käytettyjä kuulakokoja kannattaa miettiä myös siltä pohjalta, että harjoittelussa voitaisiin panostaa sekä voimaan että kestävyyteen. Se mikä erottaa kahvakuulailua perinteisemmästä voimaharjoittelusta on, että tälle lajille ominaista on juuri tuo voimakestävyyden kehittäminen. Käyttämämme painot ovat kilpailuissa usein vakiot ja "tarvittava" voimataso riittää. Tämän voimatason saavuttamisen jälkeen nostajan kunto on se, mikä sanelee saavutettujen toistojen määrän.

Yksi vaihtoehto on, että tekee eri päivinä selkeästi voimaharjoittelua mihin levytangot ovat varmasti paras vaihtoehto ja sitten vaikka seuraavana päivänä "huuhtelee" kehoa kuulatreenillä, missä vastusta pidetään riittävän pienenä ja sarjat ovat 30 toiston tai jopa sitä pidemmänkin mittaisia.

Asiantuntija: Antti Katajainen, SPNL Kahvakuulavaliokunta

Aihealueen kysymykset


ArkistohakuTarkennettu haku

Uusimmat kysymykset

Katso kaikki kysymykset