Kysymys

Lasten painonnostoharrastus

Poikani täytti juuri seitsemän vuotta. Minusta hänelle sopisi harrastukseksi painonnosto. Olen lukenut että tämän harrastuksen aloittamisikä olisi 8v. Onko näin?

Kysyjän nimi/nimimerkki: Yks äippä

Vastaus

KOKO KYSYMYS: Poikani täytti juuri seitsemän vuotta lokakuun lopussa. Hän on vankkarakenteinen ja mielestäni ikäisekseen vahva. Hän ei ole koskaan ollut mikään jalkapallon potkija, väsyy melko pian juoksemisesta. Minusta hänelle voisi sopia harrastukseksi painonnosto, hän olisi itsekin asiasta kiinnostunut. Olen lukenut että tämän harrastuksen aloittamisikä olisi 8 vuotta. Onko näin?
-------------------------------------------------------------------------------------------------
VASTAUS: Heti alkuun totean, että mikäli poikasi on kiinnostunut painonnostoharrastuksesta, ikä ei todellakaan ole mikään rajoitus. 7-8 vuoden ikää on pidetty jonkinlaisena ikärajana punttikouluissa, joissa suurin osa harrastukseen tulevista on jo kouluikäisiä. Mutta nuorimmat ovat tulleet mukaan lajiin jo melkein kun ovat oppineet kävelemään, jo kahden vuoden iässä.

Lapsen fyysinen kehityshän etenee tietyissä jaksoissa ja nuorimmille, alle 10-vuotiaille on yleisesti tärkeää liikkua mahdollisimman paljon, myös juosta, hypellä, pelata, leikkiä kavereiden kanssa. Ja siihen rinnalle on lisäksi hyvä aloittaa jokin urheiluharrastus, joka innostaa lapsen liikkumaan ja löytämään uusia tapoja liikkua.

Painonnostoharrastus sopii siis aivan loistavasti pojallenne. Tosiasiahan on se, että mitä nuorempana aloittaa tiettyjen liikeratojen opettelun, sitä paremmin ne omaksuu. Alle 10-vuotiailla painonnostoharrastus on juuri näiden liikeratojen ja kehonhallinnan opettelua. Mutta lisäksi punttikouluissa, joka on Suomen painonnostoliiton kehittämä käsite nuorimpien nostajien ryhmille, harjoitellaan monia muitakin asioita: liikkuvuutta, nopeutta, ponnistusta ja pelataan pelejä.

Painonnosto on teknisesti vaativa laji, mutta lapset oppivat sen yleensä hyvin nopeasti. Painoja ei tämänikäisillä vielä paljon tankoon lastata, vaan tehdään liikkeitä turvallisilla kuormilla, joiden avulla teknikkaa on paras harjoitella. Ja aina kokeneen valmentajan ohjauksessa. Lapset ovat tärkein valmennettava ryhmä ja onkin sanottu monesti, että heillä pitää olla parhaat valmentajat.

Vanhat painonnostoon liitetyt stereotypiat esim. sen vaikutuksesta lapsen pituuskasvuun saatte huoletta unohtaa. Päinvastoin, liikkuminen, hyppiminen ja luuston sopiva kuormittaminen myös kevyillä painoilla vahvistaa tutkimustenkin mukaan luustoa ja stimuloi luuston kasvupisteitä. Lisäksi painonnosto on lajina paljon turvallisempi kuin esim. jääkiekko tai jalkapallo. Loukkaantumisia tulee aniharvoin ja nekin ovat yleensä hyvin lieviä ja nopeasti ohimeneviä.

Toivotan teidät lapsenne kanssa tervetulleeksi hyvän lajin pariin! Painonnosto sopii erinomaisesti myös aikuisille kuntoliikuntamuotona. Itse asiassa kaikenikäisille, lähes vauvasta vaariin. :o)

Asiantuntija: Harri Norberg, SPNL, 2. vpj

Aihealueen kysymykset


ArkistohakuTarkennettu haku

Uusimmat kysymykset

Katso kaikki kysymykset