Kysymys

Lihasvoiman kehitys

Olen 76-vuotias harrastelija ja nostellut milloin minkin ohjelman mukaan. Pientä kasvuakin on havaittu, mutta kehittyykö lihaskasvu enää?

Kysyjän nimi/nimimerkki: Raimo Kovalainen

Vastaus

(Koko kysymys): Olen 76-vuotias harrastelija. Olen nostellut milloin minkin ohjelman mukaan. Kyllä pientä kasvuakin on havaittu, mutta kehittyykö lihaskasvu enää? Lihasvoima on kyllä parantunut. Millaista ohjelmaa kannattais jatkossa harrastaa, että siitä olis jotain hyötyä? Ja onko enää tarpeellista tässä iässä? Pelaan kyllä Golffia parikymmentä kierrosta kesässä. 60v painoja nostellut. Vaatteet ovat kyllä usein käyneet pieniksi. Kiitos.
--------------------------------------------------------------------------------------
VASTAUS:
Kyllä lihas reagoi treeniin ihan samalla tavalla kuin nuorenakin. Tietysti vanheneminen tuo mukanaan moninaisia ilmiöitä, joiden vuoksi ei ihan samanlaista bodarivartaloa voi saavuttaa. Lihasten nopeus-, kimmo- ja elastisuus ovat huonompia. Elimistön, lihasten 'kudosjakauma' on erilaista, rasvakudoksen, sidekudoksen, veden jne. osuudet ovat muuttuneet.

Mutta treenaamalla saa kyllä edelleen kehitettyä lihasmassaa.

Kannattaa toki jättää maksimivoima- ja nopeusharjoitteet vähemmälle. Pitempää sarjaa, pienemmillä painoilla – eli vähän niin kuin bodatessa tai hankkiessa lihaskuntoa. Venyttelyllä ja lihashuollolla on kasvava merkitys, mikä iän myötä tulee aina vaan keljummaksi tehdä. Myös tasapaino ja koordinaatio usein kärsivät vanhetessa.

Mutta - iloista mieltä, pienemmillä raudoilla ja pienemmillä tavoitteilla - eikun treenaamaan!

Asiantuntija: Ylermi Luttinen, lääkäri

Aihealueen kysymykset


ArkistohakuTarkennettu haku

Uusimmat kysymykset

Katso kaikki kysymykset