Kysymys

Veteraanien MM-kisat osallistuminen

Saako veteraanien MM-kilpailuihin osallistua, jos on tehnyt tulosrajan vain sarjaa ylemmäs vrt. missä aikoo kilpailla?

Kysyjän nimi/nimimerkki: mitaliehdokas

Vastaus

IWF Masters Rulebook sanoo sääntöjen kohdassa 5.1.3, että nostajan on saavutettava tulosraja siinä ikä- ja painoluokassa missä hän aikoo kilpailla, ja vielä määräaikana eli tämän vuoden kisoihin olisi tulosraja saavutettava aikana 27.9.2008-1.6.2009.

Painoluokkaurheilussa ei ole tavatonta, että nostaja kilpailee vuoden aikana useammassa painoluokassa. Tavanomaisin tilanne lienee se, kun nostaja kilpailuissa ei saa painoaan pudotettua sarjaan, johon on ilmoittautunut. Siitä seuraa MM-kisoissa, että hän ilmoittaa asian kilpailun sihteerille, joka ohjaa hänet seuraavaan punniitukseen eli painavampaan sarjaan. Tämä on EM- ja MM-kisoissa mahdollista, koska ikäluokan sisällä kilpailu käydään keveimmästä raskaimpaan -periaatteella.

Hieman vastaava kysymys kuuluisi: kelpaako alempaan ikäluokkaan tehty tulosraja uuteen ikäluokkaan? Vastaus on myöntävä. Sitä paitsi tulosrajathan kevenevät kun vuodet karttuvat. Sydneyn kisoihin alennettiin tulosrajoja, uudet löytyvät osoitteesta http://www.iwfmasters.net/qualifying.htm.

Kansallisille veteraanivastaaville on lisäksi suotu oikeus arvioida nostajan mahdollisuudet tulosrajan suhteen mikäli hän ei ole kilpaillut kertaakaan esim. loukkaantumisen takia vaadittuna aikana.

Kysyjän kysymykseen uskallan vastata myöntävästi. Sääntö 5.1.4 pyrkii takaamaan kilpailun tason määrittämällä nostajan alkupainot arvokisasssa. Tempauksen ja työnnön alkupainojen summan on miehillä oltava tulosraja-15 kg eli jos tulosrajasi on 150 kg, on alkupainoista koostuttava 135 kg. Naisilla tulosraja-10 kg on vaadittava alkupainojen summa.

Vielä pitää muistuttaa, että Suomen kiintiö vuoden 2009 MM-kilpailuihin on kahdeksan mies- ja kaksi naisnostajaa.

Asiantuntija: Eino Lindholm, SPNL veteraanivastaava

Aihealueen kysymykset


ArkistohakuTarkennettu haku

Uusimmat kysymykset

Katso kaikki kysymykset