Kysymys

Kahdensadan ensimmäinen työntäjä?

Kuka työnsi 200 kg ensimmäisenä vanhemmilla säännöillä, eli vatsakääntötyylillä?

Kysyjän nimi/nimimerkki: Leo Kaasinen

Vastaus

KYSYMYS: Olenko oikeassa, että USA:n Dave Ashman on ensimmäisenä työntänyt nykysäännöillä 200 kg, muistaakseni 201 kg kesällä 1960 ennen Rooman olympiakisoja? Mutta kuka työnsi 200 kg ensimmäisenä vanhemmilla säännöillä, eli vatsakääntötyylillä? Bruno Nybergin kirjassa "Painonnosto" on mainintoja hyvinkin vanhoista yli 200 kg:n työnnöistä, mutta eivät ehkä olleet tehty valvotuissa olosuhteissa, ja ehkä olivat tehty Berg Hantel-tankoa vanhemmille välineillä. Lisäksi vatsakääntötyyli vaati erityisvaatetuksen ja vei voimat pois ylöstyönnöltä. Tuskin oli yhtä tehokas kuin kyykky.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
VASTAUS:

KV-liiton tilastokirjasta (Vladan Mihajlovic 1896-1976) ei muuten löydy Ashmanin työntöä 201 kg, joka on työnnetty Tucsonissa USA:ssa 1960, päivämäärää ei ole Asmanin henkilögalleriassa. Eli tarkoittanee sitä, että Juri Vlassovin 202 kg Rooman olympialaisissa on ensimmäinen virallinen kahdensadan ylitys.

Mitä tulee 'mahakääntöihin', niin sehän ei ole käsittääkseni koskaan ollut ns. virallinen kilpailunosto arvokilpailuissa. Tulosten arvioiminen on aika vaikeaa. No, sen tiedän että Norbert Schemasky USA (Olympiahopeaa Lontoossa raskaassa sarjassa ja Olympiakultaa Helsingissä sarjassa alle 90 kg) on mahakäännöllä tehnyt yli 200 kg:n tuloksia 50-luvulla josko aikaisemminkin? Uskoisin, että raskaansarjan miehille se ei ollut jo silloin mikään temppu. Olen nimittäin itsekin työntänyt 190 kg mahakäännöllä joskus kesällä 1965. Työnnön ME oli siihen aikaan Ireniuz Palinskin nimissä 190 kg alle 90 kg:ssa. Silloinhan vedin vielä saksiin rinnalle.

Mitä tulee mahakäännön erityisvaatetukseen, meillä ei ollut muuta kuin trikoot ja sentin vahva kumilätkä vyön alla. Niin kyllähän siinä aina kyljet oli verimustelmilla joka harjoituksen jälkeen. Niin miksi sitten tämmöisiä harjoiteltiin? Sen takia, että sai itseluottamusta kun sai ainakin rinnalle ME-tuloksia isompia rautoja ja pääsi vielä koittamaan ylöstyöntöäkin.

Minulla on 'tiedostossa' aika kova 200 kg tulos, joka on kait tehty Pariisissa näytöksessä joskus 1920-30 luvulla. Mies on Charles Rigoulot, jolla on ollut tempauksen ja työnnön ME:tä useitakin 20-luvulla, paras työntö 161,5 kg. Väitetään, että hän olisi myöhempinä vuosina työntänyt 200 kg siten, että ensin paremmalla kädellä rinnalle ja ruuvityöntö 120 kg:lla, pitänyt sen ylhäällä ja 'noukkinut' lavalta 80 kg jonkinlaisella 'hauiskäännöllä' ja työntänyt sen myös ylös. Eli siis 200 kg yhteensä. Joku voisi Ranskan liiton kautta ottaa selvää pitääkö paikkansa. Siellä on sellainen mies, joka on kerännyt ja pitänyt painonnoston museotavaraa ja aineistoa. Nimi on Rolf Maier (Tauno Kareen kova kilpakumppani), nosti sarjassa 75kg. Eiköhän näitä muisteluita jo tässä ollutkin.

Asiantuntija: Jaakko Kailajärvi, SPNL valmennusvaliokunta (pj)

Aihealueen kysymykset


ArkistohakuTarkennettu haku

Uusimmat kysymykset

Katso kaikki kysymykset