Kysymys

Koulun painonnostopaikka

Teemme kouluumme painonnostopaikkaa. Kuinka paksua kumimattoa suosittelette, että lattia kestäisi?

Kysyjän nimi/nimimerkki: Anssi

Vastaus

Kiitos kysymyksestä! Vastaus riippuu monestakin eri tekijästä. En voi siten tuntematta tarkemmin suunnittelemaanne tilaa antaa mitään yksiselitteistä vastausta, mutta yritetään.

Lähtisin siitä minkälaiseen nostoharjoitteluun painonnostopaikkaa suunnittelette. Onko tarkoitus nostaa olympianostoja (tempausta, työntöä ja niiden oheisliikkeitä) suurilla kuormilla siten, että tanko levyineen (pehmeäreunaiset levyt!) voidaan myös pudottaa lavalle/alustalle, vai onko tarkoitus tehdä harjoittelua kevyemmillä kuormilla paino alustalle saattaen.

Toinen merkittävä kysymys on minkälainen rakenteellinen alusta suunnitellulla painonnostopaikalla on. Onko alusta betonia vai parkettia, ja onko tila rakennuksen alimmassa kerroksessa vaiko kenties ylemmissä kerroksissa. Mikäli paikka tulee pohjakerroksessa sijaitsevan betonilattian päälle, voi esim. 10 mm kumimatto olla riittävä.

Usein painonnostolava rakennetaan kilo- ja viiravanerilevyistä, joiden päälle voi vielä halutessaan lisätä levyjen pudotuskohdan alueelle kumimattoa vaimentamaan pudotuksen aiheuttamaa iskua. Nostolava voidaan rakentaa myös siten, että nostoalue, joka on noin metrin levyinen kaista, tehdään suoraan alustan päälle viiravanerista (>18 mm) ja levyjen pudotuskohtiin nostoalustan molemmin puolin tulee jonkinlaisia kumimassaisia patjoja ja lisäksi niiden päälle kumimattoa. Jätän avoimeksi miten nämä pidetään yhdessä, mutta esimerkkejä löytyy monenlaisia.

Annan mielelläni apua painonnostoalueenne suunnittelussa.

Asiantuntija: Harri Norberg, SPNL, 2. vpj

Aihealueen kysymykset


ArkistohakuTarkennettu haku

Uusimmat kysymykset

Katso kaikki kysymykset