Kysymys

Veteraanipainonnosto

Kannattaisko harrastelijanostelijan lähteä kokeilemaan kisakuntoa veteraanien kisoihin ja olisko se mahdollista?

Kysyjän nimi/nimimerkki: Teemu Saressalo

Vastaus

KOKO KYSYMYS: Terve! Olen taas innostunut treenaamaan nostoja vähän aktiivisemmin ja samalla tulin vilkaisseeksi esim. veteraanien SM-kisojen tuloksia, joissa olisin omassa painoluokassani ollut mitaleilla (35v, 91kg, 75te + 110ty).

Onko näissä veteraanien kisoissa muita osallistumiskriteereitä kuin riittävä määrä ikävuosia? Ilmeisesti lisenssi tarvitaan ja myös jonkun urheiluseuran jäsenyys? Tulosrajoja ei kait ole?

Painonnostoharjoittelun aloitin 90-luvun lopulla, mutta ilman valmennusta / ohjelmoitua harjoittelua, kunhan huvikseni nostelin. Kannattaisko harrastelijanostelijan lähteä kokeilemaan kisakuntoa veteraanien kisoihin ja olisko se mahdollista?´

VASTAUS: Heps! Tähän kysymykseen on helppo ja mukava vastata! Ensinnäkin, veteraanien SM-kisoihin osallistumiseen ei tarvita muuta kuin, että edustaa jotain Suomen Painonnostoliiton alaista jäsenseuraa ja on suorittanut ajoissa ennen kilpailua lisenssivelvoitteensa kuntoon.

Lisenssi on on mahdollista hankkia sisältäen vakuutusosan tai ilman vakuutusta. Jälkimmäisessä tapauksessa pitää toimittaa omalta vakuutusyhtiöltä liittoon todistus, että oma vakuutus kattaa myös painonnostokilpailut. Myös kertalisenssi on mahdollinen, jos tietää jo, ettei vuoden mittaan osallistuisi muihin kisoihin kuin SM-kisoihin. Yli 70-vuotiaiden pitää toimittaa liittoon vain liiton sivuilta löytyvä omavastuutodistus, mutta tämähän ei koske kysyjää.

Itse kannustan kaikkia vähänkään painonnostoa harjoittelevia ottamaan koko vuoden kattavan A1-lisenssin, sillä se kattaa myös harjoitukset, ja saa sitten osallistua mihin vain Suomessa ja jopa ulkomailla järjestettävään kilpailuun läpi vuoden. A1-lisenssin hinta esim. vuodelle 2011 on 195 euroa, josta vakuutuksen osuus on 175 euroa.

Veteraanien SM-kisoihin ei ole tulosrajoja, joten kynnys tulla kisoihin ei ole korkea. Oikeastaan suurin kynnys on tehdä päätös osallistumisesta. Itse toivoisin jatkossa yhä useamman seuroissa harrastusmielessä painonnostoa harjoittelevan osallistuvan kisoihin, sillä monelle osallistuminen vuosittain SM-kisoihin on juurikin se kaivatun motivaation lähde, joka pistää pakkaamaan päivä toisensa jälkeen treenikassin ja suuntaamaan salille. Veteraanien SM-kisat ovat myös aina olleet varsin rento ja hyvähenkinen tapahtuma, jossa lajista pitävät pääsevät kohtaamaan ja myös päivittämään kuulumisia.

Eli vastaan, että ilman muuta kannattaa ja on mahdollista lähteä koittamaan kisakuntoa veteraanien SM-kisoihin. Ilman muuta! Ilmoittamasi tulokset ovat todella hyvät, joten siinäkin mielessä!

Tänä vuonna Oulussa käytiin muutamissa sarjoissa oikein kunnon kisoja, mutta pääsääntöisesti nykyisellä ikäluokkajaolla lähes jokainen osallistuja palkitaan jonkinvärisellä mitalilla. Oli tosin tämän vuoden kisoissa Oulussa muutamia sarjoja, joihin osallistui viisikin nostajaa. Automaattisesti ei siis mitaleillekaan pääse, vaan sitä kuuluisaa kisajännitystä piisaa.

Kisoissa oli tänäkin vuonna monta ensikertalaista ja kaiken kaikkiaan oli ilo nähdä, että laji vetää puoleensa edelleenkin myös suuren määrän jo varsinaisen aktiiviuran päättäneitä konkareita. Oulun Pyrintö järjesti hyvät kisat, josta lämmin kiitos koko OP:n organisaatiolle.

Ensi vuonna kisat järjestetään Tampereella ja järjestäjänä Tampereen Pyrintö. Kisapäivät ovat 21.-22.4.2012. Ei kun mukaan vaan! :o)

Asiantuntija: Harri Norberg, SPNL 2. vpj

Aihealueen kysymykset


ArkistohakuTarkennettu haku

Uusimmat kysymykset

Katso kaikki kysymykset