Kysymys

Saksitekniikka

Onko tempaustyyli saksiin liian haastava liike vai miksi tätä tekniikkaa ei juuri näe kenenkään tekevän, etenkään kilpailuissa?

Kysyjän nimi/nimimerkki: uteliasvili

Vastaus

Saksinostojen historia on yhtä pitkä kuin nykyaikaisen painonnoston historia. Jos kuitenkin pysytään siinä mitä kehitystä on viimeisen sadan vuoden aikana tapahtunut painonnostotekniikoissa, niin yksi suurimpia muutoksia on juuri se, että saksinostoista on siirrytty kyykkynostoihin sekä tempauksessa että rinnallevedossa. Muita yhtä merkittäviä muutoksia on yhdenkäden nostojen / 5-ottelun ja punnerruksen poistuminen lajin kilpailuohjelmasta.

Painonnoston alkuaikoina oli niin, että lähes kaikki nostivat saksityylillä ja vain harvat käyttivät kyykkytyyliä. Tähän on varmasti silloin vaikuttanut mm. se että Euroopan ja miksei koko maailmankin eri sirkuksissa sirkusnostajat tekivät nostonsa erilaisilla saksitekniikoilla.

Taitekohtana voidaan pitää Melbournen 1956 Olympiakisojen aikaa. Silloin tekniikoissa siirryttiin yhä enemmän käyttämään kyykkynostoja. Niissä kisoissa voittajista neljä nosti kyykkytekniikalla ja kolme nosti saksilla.

Merkittävimmät syyt tekniikoiden muuttumiseen oli varmasti saksinostoissa rinnallevedon kaksoiskääntö, eli tanko ei kääntynyt heti sinne minne kuuluu. Tempauksessa taas saksissa voidaan vanhoista kuvistakin usein nähdä, että nostajien kädet eivät olleet lukossa vaan lievästi koukussa ja ns. pumppauksen seurauksena olivat luonnollisesti hylkäykset. Molemmissa lajeissa maksimiraudoissa suuri ongelma oli myös takimmaisen jalan polvikosketus lavaan ja sen seurauksena hylkäys.

Ratkaisevin syy muutokseen on ollut se, että saksinostoissa vedon nostokorkeus on suurempi kuin kyykkynostoissa. Tämä asia havaittiin valmennuksessa selkeästi kaikissa kehittyneissä painonnostomaissa lopullisesti 60-luvulla. Jos ajatellaan tätä päivää ja tämän päivän tankoja ja maksimirautoja niin ero on valtava verrattuna 1950-60-lukuihin. Tangot olivat silloin kuin ’rautakankia’ eli teräksen laadussa ja joustossa on suuri ero. Olisi hyvin vaikea kuvitella, että joku tempaisisi yli 200kg ja vetäisi rinnalle 250kg saksiin. Veikkaisin, että seurauksena olisi aika paljon esim. lonkkanivelen ongelmia.

Mitä tulee eroihin tekniikoissa, niin henkilökohtainen käsitykseni on se, että vetovaihe on saksinostoissa teknisesti helpompi suorittaa, mutta kyykkytempaus on selvästi kokonaissuorituksena vaativampi loppuvedon, eli tuettoman vaiheen alle menon osalta. Myös suorituksen tasapaino kyykyssä
on vaativampi. Esim. saksitempauksessa kuorman yli meno oli erittäin harvinaista.

Rinnallevedossa saksitekniikka syvään ja matalaan saksiin vedettynä on ehdottomasti teknisesti vaativampi kuin kyykkytekniikka. Tässä olen kohtalaisen hyvä asiantuntija, koska aloitin rinnallevedot saksaamalla. Paras kilpailutulokseni oli silloinen SE-tulos 187,5kg 26.11.1967 ja oma paino 87.900.

Asiantuntija: Jaakko Kailajärvi, SPNL vkvk:n mentor, 5-kertainen ME-mies

Aihealueen kysymykset


ArkistohakuTarkennettu haku

Uusimmat kysymykset

Katso kaikki kysymykset