Kysymys

Tulevaisuuden huippunostajat

Ketkä ovat nykyään nuorissa suurimpia tulevaisuuden huippunostajia?? Kysyn mielenkiinnon vuoksi.

Kysyjän nimi/nimimerkki: tuntematon

Vastaus

Nuorten lahjakkuus ei ole yksiselitteistä. Tärkein komponentti on nuoren biologinen ikä, joka saattaa olla jotain muuta kuin kalenteri-ikä. Siispä on väärin katsoa pelkästään nuorena tehtyjä tuloksia ja povata sen mukaan aikuisena saavutettavia tuloksia. Siksi minäkään en sitä tee, koska pystyn kommentillani tekemään vääryyttä joillekin nostajille. Ja mikä pahinta olisi, että jos joku nuori ei näe nimeänsä tulevaisuuden toivo -listassa, hän siirtyy toiseen urheilulajiin. Siihen meillä ei ole varaa!

Tällä hetkellä meillä on nuorissa mukava tilanne. Paikkakunnat Kalajoki, Pori, Rautio ja Rovaniemi (aakkosjärjestyksessä) tuottavat eniten lupaavia nuoria nostajia. Näiden 90-lukulaisten nimiä voi lukea näiltäkin nettisivuilta linkistä Kilpailu -> Tilastot ja ennätykset -> Tilastotiedote, jossa on sarjoittain 21.9.2008 asti tehdyt tilastotulokset. Nuorten tulevat sarjat aikuisiässä ovat kysymysmerkki tällä hetkellä, koska fyysistä kasvua on vielä edessä. Esimerkkinä voidaan käyttää OAK:n Eero Ojaa, joka nyt nostaa sarjassa 94kg, mutta kymmenen vuotta eteenpäin Eeron sarja on joko 105kg tai +105kg.

Tämän hetken nuoret huiput ovat nuorissa miehissä Miika Antti-Roiko, Milko Tokola, Sami Raappana ja Eero Oja. Miika siirtyy vuodenvaihteen jälkeen yleiseen sarjaan ja toivomme, että seuraavassa 15 vuodessa hän pystyy saavuttamaan tavoitteensa painonnostossa. Milkolla, Samilla ja Eerolla on vielä aikaa rikkoa nuorten Suomen ennätyksiä ja toivotaan että he jaksavat motivoida itseänsä saavuttaakseen fyysiset rajansa. Nuorissa naisissa Minna Nauha ja Elisa Kallunki harjoittelevat määrätietoisesti ja toivomme heidänkin jaksavan motivoida itseään täysipainotteiseen harjoitteluun seuraavat 15 vuotta.

Kuten tuosta tulee selväksi, huippunostajaksi ei tulla yhdessä yössä. Monta on mutkaa matkassa! Fyysinen huippulahjakkuus on apu, muttei välttämättömyys nuorella iällä. OK:n kehityspäällikkö Asko Härkönen painottaa nimenomaan liittoja etsimään nuorillensa ne avaimet, jotka takaavat mahdollisuuden pitkäjänteisen harjoittelun ohessa hoitaa opiskelu ja työ urheilun ehdoilla aikuisikään asti. Monet aikuisiän mitalistit ovatkin ikäluokissaan vasta sijoilla 3 tai jopa huonomminkin riippuen lajista ja kilpailijoiden määrästä. Vielä ei ole mittaria, jolla testataan henkinen vahvuus aikuisurheilijana ja se kuitenkin ratkaisee pitkällä aikavälillä.

Toivon kaikille nuorille pitkäjänteisyyttä harjoitteluunsa! Huipputulos saavutetaan lajissamme monesti yli 30-vuotiaana, jonne asti pitää jaksaa harjoitella ja pysyä terveenä. Jos nimesi ei ollut tässä listassa, se ei tarkoita sitä, ettetkö pystyisi kuromaan kiinni näiden nuorten etumatkaa.

Asiantuntija: Karoliina Lundahl, SPNL Valmennus- ja koulutuspäällikkö

Aihealueen kysymykset


ArkistohakuTarkennettu haku

Uusimmat kysymykset

Katso kaikki kysymykset