Kysymys

Painonnostolavan teko

Minkälainen on painonnostolavan rakenne tyypillisesti, jotta se kestää painojen pudottamisen?

Kysyjän nimi/nimimerkki: MM

Vastaus

KOKO KYSYMYS: Tervehdys. Olisi tarkoitus rakentaa salille painonnostolava. Minkälainen on lavan rakenne tyypillisesti, jotta se kestää painojen pudottamisen rikkoutumatta ja on sopivan joustava? Ilmeisesti alusrakenteena on 2x4" (50x100 mm) soirot, mutta millä jaolla, jotta joustavuus riittää? Entä päällysvanerin koko? Päälle kumimatot, mutta tarviiko alle jotain joustavaa materiaalia?
------------------------------------------------------------------------------------------------------
VASTAUS:

Painonnostolavan rakenteita on monenlaisia, osin riippuen minkälainen alusta/pohjarakenne salillanne on. Jos pudotuksen aiheuttamaa iskua tarvitsee erityisesti vaimentaa, suosittelisin käyttämään pohjimmaiseksi kerrokseksi joko 50 mm puristuksenkestävää styroksia tai Finnfoamia. Jälkimmäinen taitaa olla parempi ratkaisu, koska se ei ainakaan murustu yhtä helposti kuin styrox.

Finnfoamin päälle lähtisin kasaamaan suoraan väh. 20 mm kilovanerilevyä pari kerrosta ja päällimmäiseksi kerrokseksi, lavan kanneksi, reilun paksuinen (mielellään yli 25 mm) paksu viiravanerilevy, jonka karhea puoli tulee ylöspäin. Silloin lavassa on pitoa niin ylöstyönnön saksiin kuin muihinkin pitoa vaativiin noston vaiheisiin.

Jos rahaa olisi paljon (mitä ei yleensä ole) voi lavan rakentaa esim. kolmesta kerroksesta 28-30 mm viiravaneria, tai tätä materiaaliahan saa varsin paksuinakin, jopa 35-40 mm. Mitä paksumpi kansi, sitä paremmin se tulee kestämään pudotuksia.

Kakkosnelosestakin voi rakentaa "välipohjan" Finnfoamin päälle. Lankkupohjan teossa vain on oltava tarkka, jotteivät mahdollisesti kosteana hankitut kakkosneloslankut ala vääntelehtiä. Silloin lavasta tulee helposti vino pinnaltaan, vaikka päälle ruuvattaisiinkin viiravanerikansi.

Lavan kannen ja viiravanerilevyjen koko riippuu käytettävissä olevasta tilasta, mutta leveyttä lavalla täytyy olla vähintään 2,5 metriä kun taas pituudeksi voi riittää parikin metriä. Kisalavahan on kooltaan 4x4 m, ja aika usein saleilla on harjoituslavoina 3x3 m lavoja. Jälkimmäiseen voi kannen tehdä näppärästi kahdesta 1,5x3 m viiravanerilevystä, jota saa rautakaupoista ja puutavaraliikkeistaä ainakin tilauksesta.

Toinen vakiokoko viiralevyissä on 1,25x2,5 m, josta saa siis aika mukavan kokoisen 2,5x2,5 metrin lavan laittamalla kaksi levyä rinnakkain. Kumimatot levyjen putoamiskohtiin voivat olla lisukkeena, mutta eivät ole välttämättömiä. Toki ne suojaavat lavan pintaa ja osin myös välinettä eli tankoa ja levyjä pudotusten yhteydessä.

Tämän kaiken vois tiivistää hieman yksinkertaisemminkin näin:

Betonilattialle 50 mm Finnfoam-levy. Seuraavaksi 50x100 mm umpeen ladottuna, ja päälle vanerilevy 30 mm. Ja kruuveja pirusti. Kylä se kestää.Asiantuntija: Harri Norberg, SPNL ja Jukka Lehtikangas, PuKa

Aihealueen kysymykset


ArkistohakuTarkennettu haku

Uusimmat kysymykset

Katso kaikki kysymykset