Kysymys

SM-kisojen ryhmäjako

Miksi Suomenmestaruuskilpailuissa sarjoihin osallistuminen ratkaistaan sinclair-pisteiden mukaan?

Kysyjän nimi/nimimerkki: Simon Sinclair

Vastaus

KYSYMYS: Miksi Suomenmestaruuskilpailuissa sarjoihin osallistuminen ratkaistaan tehtyjen sinclair-pisteiden mukaan? Eikö painonnostossa voitto ratkaista tehtyjen kilomäärien perusteella?
------------------------------------------------------------------------------------------------
VASTAUS: Sarjakohtainen voitto ratkaistaan edelleen kilomäärien perusteella. Samoin jokaiseen sarjaan on kilomääräinen tulosraja.

Ainoastaan ryhmäjako A- ja B-ryhmiin tehdään Sinclair -pistemäärän perusteella. Syynä tähän on se, että mikäli jako tehtäisiin kilomäärien perusteella tulisi A-ryhmään oikeuttava tulos olla tehtynä aina kyseiseen sarjaan. Nyt urheilijan ei ole välttämätöntä ”tiputtaa” painoa ennen SM-kisoja vaan A-ryhmään oikeuttava tulos voidaan tehdä normaalisarjaa ylempään (tai alempaan) sarjaan. Esimerkiksi pienemmissä sarjoissa useat urheilijat nostavat ”omassa” sarjassaan ainoastaan 1-2 kertaa vuodessa. ”Sinclairsääntöön” kallistuttiin urheilijan edun vuoksi.

Tulosrajauudistuksella oli alun perin kaksi tavoitetta: kilpailutapahtuman kehittäminen ja osanottajamäärän kasvattaminen. Kilpailutapahtuman kehittämiseksi lainattiin kansainvälisistä kilpailuista tuttuja A- ja B-ryhmiä. Niistä muokattiin kilpailujen tasoon sopivat ryhmäkoot. Tällä oli sekä kilpailujen markkinointia kehittävä että osanottajien välistä kilpailua lisäävä tarkoitus.

Kilpailujen markkinoinnin onnistumisen kannalta oleellista on, että kilpailujen järjestäjä voi ilmoittaa yleisölle ja lehdistölle milloin kilpailujen parhaat nostavat. Uudistuksella kilpailuihin pyrittiin näin muodostamaan selkeät huipentumat aikaisemman hieman tasapaksun tapahtuman sijaan. Lisäksi oletuksena oli, että jako A- ja B-ryhmiin lisäisi kilpailua osanottajien välillä jo ennen kilpailuja. A-ryhmään pääsyn ajateltiin olevan urheilijoille ”kunnia-asia”.

Kokemuksena ensimmäisestä vuodesta on se, että A-ryhmään pääsyn edelle laitettiin sarjassa menestyminen. Sarjavaihtoja nähtiinkin paljon. Sarjavaihtojen täydelliseen kieltämiseen ei kuitenkaan vielä yhden vuoden kokemusten pohjalta siirrytty.

SM-kilpailut ovat tärkein vuosittain toistuva kansallinen painonnostotapahtuma. Kilpailutapahtumaa kehitetään pääsosin urheilijoiden ja yleisön ehdoilla. Toisinaan intressit menevät ristiin ja urheilijan kannalta ideaali tilanne voi olla yleisön kannalta pitkästyttävä (esim. pitkät tauot nostojen välissä). Nyt uudessa järjestelmässä urheilijan etu on tietenkin vaihtaa sarjaa ”helpoimpaan” mahdolliseen ja yleisön (ja kilpailujen markkinoinnin) etu olisi se, että kaikki huiput kilpailisivat A-ryhmässä. Omasta mielestäni kilpailutapahtuman kehittäminen on vielä kesken ja toivonkin, että kehitystyötä jatketaan ensi vuoden kokemusten perusteella.
------------------------------------------------------------------------------------------------
JATKOKOMMENTTI (Karoliina Lundahl): Urheilijan kannalta on parempi, ettei hänen tarvitse pudottaa painoa monta kertaa vuodessa. Se on ollut Sinclair-pisteytyksen taka-ajatuksena. Näin urheilija voi antaa arvokisanäyttöjä sarjaansa ylipainoisena menettämättä harjoitusetua.

Asiantuntija: Jarmo Hagman, SPNL

Aihealueen kysymykset


ArkistohakuTarkennettu haku

Uusimmat kysymykset

Katso kaikki kysymykset