Kysymys

Tuomarikortti

Missä, miten ja millä hinnalla voi suorittaa tuomarikortin pääkaupunkiseudulla?

Kysyjän nimi/nimimerkki: kiinnostunut

Vastaus

KOKO KYSYMYS: Hei! Missä, miten ja millä hinnalla voi suorittaa tuomarikortin pääkaupunkiseudulla? Mitä kisoja on sen jälkeen mahdollisuus tuomaroida?
Miten sen jälkeen nimetään tuomariksi kisoihin? Eli siis mennäänkö vain paikalle kisapäivänä ja ilmoitetaan halukkuus tuomariksi vai nimetäänkö kilpailun tuomarit jo etukäteen?
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
VASTAUS: painonnostotuomarin ura alkaa siten, että kysyt paikallisesta painonnostoseurasta (pääkaupunkiseudulla esim. Herakles (Helsinki), Bodonos (Kerava), Lohja Lifting (Lohja)) milloin he järjestävät seuraavan kerran tuomarikoulutuksen ja -kokeen (pidetään samassa tilaisuudessa, joka kestää muutamia tunteja järjestäjästä riippuen. Koulutuksessa käydään lävitse tuomarin tehtävät, kilpailun kulku ja erilaiset nostoissa tapahtuvat virheet. Nämä löytyvät painonnoston kilpailusäännöistä, jotka löytyvät myös SPNL:n verkkopalvelusta osoitteesta Liitto > Liitto & Toiminta > Säännöt > IWF tekniset säännöt. Avaa tältä sivulta löytyvä Word-dokumentti ja opiskele ensin säännöt lävitse. Säännöt ovat yleensä esillä myös koulutuksessa ja kokeessa.

Ensimmäisessä tuomarikokeessa saa hyväksytyn kokeen jälkeen kansallisen III-luokan tuomarikortin, joka oikeuttaa toimimaan tuomarina jäsentenvälisissä ja piirikunnallisissa kisoissa. Kun näissä kisoissa on toiminut riittävän monesti (viisi kertaa riittää) yhden vuoden sisällä, voi hakea tuomarikouluttajan kautta liitosta kansallista II-luokan tuomarikorttia, joka antaa oikeuden toimia tuomarina myös kansallisissa kisoissa ja kaikissa muissa SM-kisoissa, paitsi yleisen sarjan SM-kisoissa. Kansallinen III-luokan kortti maksaa 15 euroa ja se maksetaan Suomen Painonnostoliittoon. Kansallisen II-luokan kortti maksaa 25 euroa. Maksu on kertaluonteinen, eli se maksetaan vain kerran korttia hankittaessa. Takana pitää kuitenkin olla onnistuneesti suoritettu kirjallinen tuomarikoe, jossa kysytään kirjallisesti niitä asioita, jotka löytyvät tuosta edellä mainitusta IWF tekniset säännöt -säännöistä. Kansallisen III-luokan kortin saat, jos olet täyttänyt 15 vuotta ja kansallisen II-luokan kortin 17-vuotiaana (suoritettuasi siis vähintään viisi tuomarointia vuoden kuluessa.

Tuomariksi pääsee tosiaan menemällä paikalle kilpailupäivänä, mutta lisäksi kannattaa hyvissä ajoin ilmoittautua kilpailun järjestäjälle / kilpailun johtajalle. Jäsentenvälisiin kisoihin (ja harvoin kansallisiinkaan) ei nimetä tuomareita etukäteen, mutta toki kilpailun järjestäjä varmistaa jo hyvissä ajoin ennen kilpailua, että kilpailuun on käytettävissä riittävän monta ja riittävän tason tuomaria. Eli kun näet esim. pääkaupunkiseudulla olevan kilpailun jossain, niin kannattaa soittaa kilpailun yhteyshenkilölle, josko kisaan pääsisi tuomariksi. Usein kansallistenkin kisojen yhteydessä on oma ryhmänsä jäsentenvälisenä nostaville, ja tässä ryhmässä voit toimia tuomarina vaikka heti kun olet saanut haltuusi III-luokan kortin.

Lisätietoja voit kysyä aina myös Suomen Painonnostoliiton toimistolta: spnl@sci.fi.

Piirin lisäys: Keravalla pidetään tuomarikurssi 16.2.2012 klo 16-18. Kouluttajana Taisto Augustin. Kurssi maksuton.

Asiantuntija: Harri Norberg, SPNL

Aihealueen kysymykset


ArkistohakuTarkennettu haku

Uusimmat kysymykset

Katso kaikki kysymykset