Kysymys

Painonnosto ja verenpaine

Olen 34-v. mies ja käyn yleensä kaksi kertaa viikossa punttisalilla. Miten verenpaineeni kanssa?

Kysyjän nimi/nimimerkki: TV

Vastaus

Kysymys kokonaisuudessaan:

Hei

Olen 34-v. mies ja käyn yleensä kaksi kertaa viikossa punttisalilla. Tykkään tehdä salilla erityisesti painonnostoliikkeitä (etenkin työntöä). Minulla on kohonnutta verenpainetta tasoa 140-160 yläpaine ja alapaine 90-100. Olen pähkäillyt, miten vaarallisia nimenomaan painnonnostoliikkeet ovat verenpaineen äkillisen kohoamisen kannalta (esim. verrattuna voimannostoliikkeisiin). Onko jotain kuntosaliliikkeitä, joita pitäisi kohonneesta verenpaineesta kärsivän erityisesti varoa? Voiko hengitystekniikalla olla merkitystä verenpaineeseen ettei se kohoaisi niin korkeaksi noston aikana?

Vastaus:

Terve!

Hoitotasapainossa oleva verenpaine ei yleensä tuota ongelmia, siis asianmukaisesti hoidettuna. 130/80 luokkaa, diabeetikolla 120/70 luokkaa. Mikäli paineet ovat tällä tasolla ja hoito päällä, pitää
hoitoa tehostaa. Ellei ole hoitoa, on hoito aloitettava.

Mahdotonta sanoa pelkän verenpaineen perusteella yhtään mitään tässä tapauksessa.
Sukuanamneesi, muut riskitekijät (ylipaino, diabetes, rasvatilanne, tupakointi, stressi jne.) pitää selvittää. EKG ja labrat katsottava.

Toisin sanoen ilman tutkimuksia emme saa antaa vastausta kysymykseen, koska emme voi ottaa vastuuta. Suosittelen käymään sisätautilääkärillä.

Ymppä

Asiantuntija: Ylermi Luttinen, lääkäri

Aihealueen kysymykset


ArkistohakuTarkennettu haku

Uusimmat kysymykset

Katso kaikki kysymykset