Kysymys

Painonnoston kilpailuasu

Minkälainen nostoasun pitää olla kilpailussa ja mistä niitä saa?

Kysyjän nimi/nimimerkki: tiedonhaluinen

Vastaus

Kilpailuasu voi olla yksiosainen kaulukseton kilpailutrikoo, joka peittää vartalon, mutta ei saa peittää urheilijan polvia eikä kyynärpäitä. Tai asu voi olla kaksiosainen, esimerkiksi T-paita ja urheiluhousut/shortsit. Ns. pyöräilyhousut käyvät hyvin T-paidan kanssa, kunhan ne eivät peitä polvia.

Kilpailutrikoo on ylivoimaisesti yleisin ja tyylikkäin kilpailuasu. Niitä myyvät hyvin varustellut urheililiikkeet ja esimerkiksi Painonnostoliiton yhteistuokumppani DLP-Palvelut Oy, puh 050-3630707. Myös monet seurat välittävät kilpailuasuja, esimerkiksi Länsi-Suomen aluejärjestö Olympianostajat, puh 0500-236279.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Vastaukseen 16.2. tullut palautekommentti:

Vastaus kysymykseen painonnoston sallitusta nostoasusta on ristiriidassa IWF:n sääntöjen kohdan 4.1 ja erityisesti pyöräilyhousujen ja t-paidan suhteen kohdan 4.1.3 kanssa.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Palstan moderaattorin Harri Norbergin vastaus:

Kiitos tarkennuksesta! Itse asiassa minä lisäsin Matin vastaukseen myös nuo pyöräilyhousut. Oikein, IWF:n teknisten sääntöjen kohdassa 4.1.3 sanotaan: "Kilpailutrikoon sijasta ei voi käyttää T-paitaa ja shortseja/urheiluhousuja". Sen sijaan kohdassa 4.1.2 sanotaan, että "Kilpailuasun alla tai päällä voidaan käyttää ihonmyötäisiä trikoourheiluhousuja (vrt. pyöräilyhousut). Ne eivät saa peittää polvia." Saman kohdan mukaan myös T-paitaa saa käyttää kilpailuasun alla.

Vastauksen ensimmäisen kappaleen jälkimmäisessä osassa viitattiin kansallisen tason kilpailuja alempitasoisiin kilpailuihin kuten jäsentenvälisiin kilpailuihin, joissa ei tarvitse välttämättä olla IWF:n teknisten sääntöjen mukaista nostotrikoota. Myös peruskoululaisten mestaruuskisoissa saa nostaa tuolla mainitulla T-paita+shortsit/pyöräilyhousut yhdistelmällä. Tärkeää on, että teknisten sääntöjen kohta "Kilpailuasu ei saa peittää kyynärpäitä eikä polvia" täyttyy.

Tarkennamme siis vastaustamme siltä osin, että piirikunnallisissa ja kansallisissa sekä näitä ylempitasoisissa kilpailuissa noudatetaan kirjaimellisesti IWF:n teknisten sääntöjen kohtaa 4.1 Asu. Nostotrikoot ovat painonnoston kilpailuasu ja niiden käyttö näissä ylempitasoisissa kilpailuissa on siis pakollista. Sen sijaan jäsentenvälisissä ja peruskoululaisten kisoissa sekä myös punttikarnevaaleissa voidaan IWF:n säännöistä tältä osin joustaa. Näiden kilpailujen osalta ei liene erillisiä kirjoitettuja sääntöjä asusta, vaan T-paidan ja shortsien käyttö on vain yleisesti hyväksytty käytäntö, mikäli nostajalla ei ole kilpailutrikoota, joka on siis aina pienimmissäkin kilpailuissa se ensisijainen kilpailuasu.

Asiantuntija: Matti Everi, SPNL & Harri Norberg, SPNL

Aihealueen kysymykset


ArkistohakuTarkennettu haku

Uusimmat kysymykset

Katso kaikki kysymykset