Kysymys

Painonnosto ja pituuskasvu

Vaikuttaako painonnostoharjoittelu lasten ja nuorten pituuskasvuun? Minkä ikäisenä voi aloittaa?

Kysyjän nimi/nimimerkki: 10-vuotiaan iskä

Vastaus

Ainoastaan liika energian kulutus suhteessa energiaan saantiin tai ravinto- tai suoja-aineiden puutokset (aliravitsemus) pitemmällä aikavälillä on havaittu vaikuttavan lasten kasvuun. Oikea nostotekniikka ja –kuormitus huomioiden painonnostoharjoittelu ei vaikuta siis mitenkään lasten ja nuorten pituuskasvuun.

Päinvastoin kuin yleisesti luullaan, sopiva luuston ja lihaksiston rasitus, myös painonnostoharjoittelu, edistää kasvuikäisten lasten ja nuorten luuston kehittymistä. Luustoa sopivasti rasittavien liikuntamuotojen myötä erityisesti luuntiheys lisääntyy verrattuna nuoriin, jotka eivät harrasta liikuntaa missään muodossa. Luustosta kehittyy siis sopivan rasituksen ansiosta vahvempi, mikä puolestaan vaikuttaa esim. murtumariskien pienentymiseen. Lihaksiston vahvistuminen ja lihaskoordinaation kehittyminen puolestaan ehkäisevät muita loukkaantumisia. Pituuskasvuun harjoittelun vaikutus ei sen sijaan ulotu.

Painonnostoharjoittelu on täysin turvallista aloittaa oikeassa ohjauksessa jo alle 10-vuotiaana. Lasten harjoittelussa päähuomio kiinnitetään nostotekniikan kehittymiseen erittäin pienillä painoilla tai pelkällä puukepillä. Eri puolilla Suomea toimii painonnostoseurojen yhteydessä lasten ja nuorten punttikouluja, joissa harjoittelee viikoittain 8-15 -vuotiaita tyttöjä ja poikia.

Laji sopii siis erinomaisesti myös tytöille, tämä tuotakoon jo tässä vaiheessa esille. Punttikouluharjoituksissa vain noin puolet ajasta käytetään itse painonnostoharjoitteluun ja toinen puoli peleihin sekä hyppy-, liikkuuvuus- ja ketteryysharjoituksiin. Harjoitusten kuormittavuutta lisätään varovaisesti jokaisen lapsen ja nuoren yksilöllisen kehittymisen ja iän myötä. Raskaat painot eivät ole päätarkoitus lasten ja nuorten painonnostoharjoittelussa, vaan tavoitteena on ensisijaisesti opettaa oikeat nostotekniikat sekä tarjota lapsille liikunnan iloa.

Asiantuntija: Harri Norberg ja Jussi Hernesniemi LK

Aihealueen kysymykset


ArkistohakuTarkennettu haku

Uusimmat kysymykset

Katso kaikki kysymykset