Kysymys

Push press

Hyväksytäänkö ns. push press -tyyli ylöstyönnössä?

Kysyjän nimi/nimimerkki: Punnertaja

Vastaus

KOKO KYSYMYS: Hyväksytäänkö ns. push press -tyyli ylöstyönnössä, vai onko pakko tehdä lopussa jalkojen notkistus, kuten raa'assa ylöstyönnössä? Hyväksytäänkö ylöstyönnöksi punnerrus, jos tanko ei pysähdy ennen loppuasentoa?
----------------------------------------------------------------------------------------------------
VASTAUS:

Tähän ei ole aivan helppoa vastata, sillä vastaus riippuu paljoltikin siitä kuinka nopeasti nostaja tekee ylöstyöntöliikkeen. Jos ns. push press (käsittääkseni kysyjä tarkoittaa vauhtipunnerrusta), tapahtuu nopeasti ja terävästi, se ei enää ole kaukana varsinaisesta raaka- tai saksiylöstyönnön käsien ojentumisesta. Vähänkin hitaampi käsien ojentuminen tulkitaan helposti punnerrukseksi, joka on virhesuoritus. Ilman tehokasta jaloilla suoritettavaa vauhdinottoa käsien nopea ojennus ei liene mahdollista, ja jos vauhdinottokin jää pois, niin kyllä tuomarit sen silloin tulkitsevat ilman muuta punnerrukseksi. Eli jos nosto ojentuu suorille käsivarsille riittävän terävästi ja nopeasti, ei käsittääkseni jalkojen lopun notkistus ole välttämätön.

Jälkimmäistä kysymystä en valitettavasti osaa tässä yhteydessä tulkita kysyjän näkökulmasta. Kysymystä pitäisi tarkentaa, mutta yleisesti ottaen jos nostossa on punnerrusta eikä nosto loppuasennossa pysähdy kuulostaa sellaiselta yhdistelmältä, että siinä on jo useampia virheitä, joista seuraa noston hylkääminen.

Tämänkaltaiset kysymykset aiheuttavat varmasti myös eriäviä näkemyksiä. Jos joku haluaa niitä tämän vastauksen yhteyteen kommentoida, niin käyttäkää Asiantuntija vasta -palvelua. Katsotaan, jos saadaan tähän kysymykseen lisävaloa. Yllä oleva vastaus ei kuitenkaan liipanne kaukaa totuutta.

Asiantuntija: Harri Norberg ja Taisto Kuoppala

Aihealueen kysymykset


ArkistohakuTarkennettu haku

Uusimmat kysymykset

Katso kaikki kysymykset