Kysymys

Pesäpallotyttöjen voimaharjoittelu

Pesäpallon 14-16v. tyttöjen nopeusvoimaharjoittelusta. Mitä liikkeitä, kuinka pitkiä sarjoja/toistoja, millä painoilla ja montako kertaa viikossa?

Kysyjän nimi/nimimerkki: pate

Vastaus

Voimaharjoitteluohjeita ei voi antaa netissä näkemättä urheilijaa, koska urheilijan fyysinen kunto ratkaisee minkälaista voimaharjoittelua hän voi harjoittaa. Jos haluat vain teoreettisen näkökannan, suosittelen kirjaa Lasten ja nuorten urheiluvalmennuksen perusteet (VK-Kustannus Oy 2009), jonka päätoimittaja on Harri Hakkarainen. Kirjassa on tuoreinta materiaalia lasten voimaharjoittelusta.

Käytännön harjoituksissa ota yhteys paikkakuntasi painonnostoseuraan. Linkin takaa 'Seurat' löytyy yhteystietoja. Painonnoston Taso I valmentajakoulutukseen otetaan myös muiden lajien valmentajia, seuraava Taso I kurssi käynnistyy vuoden 2011 puolella. Henkilökohtaista fysiikkavalmennusta voi ostaa ammattivalmentajilta.

Lisäksi SPNL:ltä valmistuu pian VOK-hanke Lasten Voimapiiri DVD, jossa annetaan vinkkejä eri ikäisten lasten voimaharjoittelulle. Siinä on myös punttikouluosuus eli miten opetellaan tempaus, rinnalleveto ja kyykyt. Linkin takaa 'Aloittelijoille' löytyy pian materiaalia.

-----------------------------------------------------------------------------------------
Asiantuntija vastaa palstan moderaattorin (Harri Norberg) kommentti:

Voitte kysellä neuvoja tyttöjen nopeusvoimaharjoituksiin myös sellaisilta pesäpallojoukkueilta, joiden harjoitteluun myös levytangoilla tehtävät voimaharjoitukset jo kuuluvat. Tyttöjen harjoituksissa liikkeet ja sarjat/toistot ovat todennäköisesti melko samoja kuin aikuisillakin, mutta painot ovat tietenkin kevyemmät ja harjoituskertojen määräkin ehkä hieman pienempi suhteessa aikuisiin. Pohjat kannattaa kuitenkin alkaa tekemään jo mahdollisimman varhain kuntoon. Oikean nostotekniikan suhteen on syytä etsiä lähin painonnostovalmentaja ja pyytää häntä käymään vetämässä harjoitukset, joissa tekniikka pistetään kuntoon. Tulossa olevat Suomen Painonnostoliiton materiaalit antavat varmasti lisää työkaluja myös pesäpallovalmentajille.

Asiantuntija: Karoliina Lundahl, SPNL, valmennus- ja koulutuspäällikkö

Aihealueen kysymykset


ArkistohakuTarkennettu haku

Uusimmat kysymykset

Katso kaikki kysymykset