Kysymys

Lasten tulokset

Poikani on 6v. painaa 43 kg ja vetää maasta 60 kg. Onko se paljo vai vähä?

Kysyjän nimi/nimimerkki: vilpertti

Vastaus

Kysymys on hieman kimurantti siinä mielessä, että 43-kiloiselle pojalle 60 kilon maastanosto ei kuulosta mitenkään erityisen hurjalta, mutta toisaalta se on kyllä paljon 6-vuotiaalle, ehkäpä jopa liian paljon ikään suhteutettuna.

Suosittelisin vielä jättämään tuossa iässä moiset kuormat ja keskittymään voiman sijaan muiden ominaisuuksien kehittämiseen kuten hypyt, nopeus ja mikäli painonnosto jo kiinnostaa poikaasi, ilman muuta tekniikkaharjoitteluun ja kunto-ominaisuuksien kehittämiseen lähinnä omaa painoa käyttäen (kuntopiirityyppisesti).

Voimaominaisuudet eivät varsinaisesti edes "tartu" eli kehity ennen murrosikää. Silti painonnosto harrastuksena kannattaa kyllä aloittaa jo niinkin varhain kuin 7-10 -vuotiaana, sillä silloin tekniikka on helpoin omaksua. Harjoittelu tuossa iässä on vielä nimenomaan vasta valmiuksien kehittämistä herkkyyskauden mukaisella harjoittelulla.

Joka tapauksessa vastaukseni on, että tulos on ilman muuta ennemmin paljon kuin vähän. Suhteutettuna 60 kilon maastanosto omaan painoon annan vielä esimerkin: itse painoin 13-vuotiaana vuoden 1984 Lahden 17-v SM-kisoissa 36,7 kiloa ja tempaustulokseni oli 40 kg ja työntötulokseni 52 kg. Ja tällä tuloksella olin vasta alle 44-kiloisten neljäs. Joten kyllä jo 40-kiloinen poika voi nostaa melkoisia kuormia, mutta iällä on siinä myös roolinsa. Liian nuorena liian kovat kuormat sisältävät monenlaisia riskejä, joita en lähde enempää tässä pohtimaan.

Ohje vielä kerran: 6-vuotiaalle monipuolista harjoittelua ja voimapuolen liikkeistä lähinnä tekniikan opettelua kepillä tai tosi keveillä painoilla useita toistoja tehden, jolloin liikemuisti kehittyy, ja nostamistaidosta tulee yhtä helppoa kuin pyörälläajo. Ja 6-vuotiaalle kaiken pitää olla vielä leikinomaista. Aikuisten rooli on seurata, etteivät lapset tuossa iässä tee mitään "päättömyyksiä".

Tämänkaltaisissa kysymyksissä toivoisimme kysyjiä jättämään kysymyksen yhteyteen oman sähköpostiosoitteensa, jotta voimme vastata suoraan kysyjille ja antaa esim. yhteystietoja kysyjän oman paikkakunnan painonnostoseuraan.

Asiantuntija: Harri Norberg, SPNL

Aihealueen kysymykset


ArkistohakuTarkennettu haku

Uusimmat kysymykset

Katso kaikki kysymykset