Kysymys

Huippu-urheilu

Pystyykö SPNL tulevaisuudessa panostamaan huippu-urheiluun?

Kysyjän nimi/nimimerkki: Lontoo 2012

Vastaus

Tähän aiheeseen on tullut kaksi kysymystä, joihin molempiin alla oleva Karoliina Lundahlin vastaus antaa selvennystä.

KYSYMYS 1: Painonnosto on siis harrasteurheilua! Urheilijat joutuvat kuitenkin kisailemaan ammattilaisia vastaan. Pystyykö SPNL tulevaisuudessa panostamaan huippu-urheiluun?

KYSYMYS 2: Huippu-urheilu tuo lajille näkyvyyttä ja uusia nuoria saleille. Paljonko SPNL on sitoutunut panostamaan tällä hetkellä Lontooseen tavoitteleviin urheilijoihin, joista nytkin kaksi kolmesta maksoi itse matkansa MM-kisoihin. Harrastetaanko omalla kustannuksella vai onko mahdollista täysipainoiseen urheiluun ilman taloudellisia huolia? Eihän liitto voi olettaa urheilijoiden sitoutuvan harjoitteluun ja edustamiseen ilman tukea.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------
VASTAUS: Kysymykset tuovat esille filosofisen kysymyksen 'Miksi urheilemme?' Teemmekö sitä rahasta vai onko meillä muita motiiveja? Itse en henkilökohtaisesti usko, että raha voi motivoida ihmisen suuriin urheilullisiin saavutuksiin, ei edes raharikkaissa lajeissa. Usain Bolt on ilmoittanut päätähtäimensä juoksijana: hän haluaa tehdä historiaa. Hyvällä reissulla hän onkin ja rahaa tulee siinä sivussa, mutta raha ei ole hänen punainen lankansa.

Mitäs sitten tehdään kun lahjat ja sydän kallistuu painonnostoon?

Elämässä tulee aina priorisoida asioita. Miten pystyn harjoittelemaan niin ammattimaisesti kuin mahdollista saamatta siitä rahallista korvausta? Opiskelenko 20-vuotiaana vai 40-vuotiaana? Urheilenko 20-vuotiaana vai 40-vuotiaana? Tässä esimerkkejä priorisoinnista. Ilman sitä ei ole pääsyä huipulle, olit sitten kuinka lahjakas tahansa. Harvoissa lajeissa ammattimaista treeniä tuetaan ennen huipulle pääsyä, jokainen joutuu nousutyön tekemään omin voimin. SPNL:n kyvyttömyys tukea jokaista lajissa urheilevaa urheilijaa ei eroa monen muun lajin kuviosta. Kun urheilija haluaa satsata ja päästä huipulle jossain lajissa, hän tekee sen itselleen lajiliitosta huolimatta. Hän priorisoi elämänsä niin, että voi satsata urheiluun silloin kun sen aika on.

Filosofisesti ajatellen, kuka on loppujen lopuksi urheilijan pomo? Ehdotatte, että se on SPNL ja että SPNL:n pitäisi maksaa viulut. Minä taas väitän, että pomo on Suomi. Suomea huippu-urheilija edustaa arvokisoissa. Ja Suomi-pomo maksaakin viulut, kun on väläyttää mitalia pomolle. OPM:n urheilijapalkkaan pääsee käsiksi, kun taso on maailman huipulla. Eli kyllä painonnostaja voi saada palkkaa, kun on tarpeeksi hyvä. Pomon mielestä. Suomi-pomo ei maksa missään lajissa tulevien huippujen täysipainoista harjoittelua, kaikki ratkaisevat priorisoinnin omalla tavallaan jossain vaiheessa uraansa.

Lopuksi heitän tähän vielä ajatuksena sen, että kyllähän SPNL:kin tukee huipulle pyrkiviä urheilijoita. Jotta me olemme varteenotettava laji nykypäivän urheilussa, tulee meidän modernisoitua ajan hengessä. Pomomme vaatii, että luomme järjestelmällisiä valmiuksia urheilijoillemme, jotta he voivat helpommin priorisoida urheilun elämässään. Tätä on Suomen Urheiluopiston harjoituskeskus Vierumäellä. Keskitämme leirityksemme ja koulutuksemme sinne. Lisäksi taitoluistelun, ampumaurheilun ja nyt koripallon kanssa tarjoamme urheilijoille mahdollisuuden harjoitteluun ja opiskeluun opistolla. Mutta harva urheilija on valmis priorisointiin. Siinä sivussa saa toisen asteen koulutuksen ja jopa ylioppilastutkinnon, mutta siitä valitetaan. Kysyn vain että MIKSI? Vastapainona saat täysihoidon harjoitteluineen olympiaharjoituskeskuksessa siinä muodossa kuin muualla maailmassa.

Näin perustellen vastaan esittämääsi kysymykseesi 'Onko mahdollista täysipainoiseen urheiluun ilman taloudellisia huolia?' yksinkertaisesti 'ON'.

Asiantuntija: Karoliina Lundahl, SPNL, valmennus- ja koulutuspäällikkö

Aihealueen kysymykset


ArkistohakuTarkennettu haku

Uusimmat kysymykset

Katso kaikki kysymykset