Kysymys

Painonnosto ja tekstiilit

Onko tekstiilien kehittäminen vaikuttanut painonnostossa ja onko sitä otettu säännöissä huomioon?

Kysyjän nimi/nimimerkki: Leo Kaasinen

Vastaus

KOKO KYSYMYS: Onko tekstiilien kehittäminen vaikuttanut painonnostossa ja onko sitä otettu säännöissä huomioon? Tunnen asiaa vain voimanoston puolelta, jossa tekstiilit ovat muuttaneet koko urheilulajin. Esim. parhailla kyykkytrikoilla on tehty jo useita yli 500 kg:n kyykkyjä ja penkkipunnarruksessa yli 400 kg:n tuloksia. Kyykyssä trikoosta saatava hyöty on ainakin 100 kg ja penkillä eräillä malleilla paljon enemmän, kun nostoja verrataan samojen henkilöiden raw-tuloksiin. Tosin usein raw-kisoissa on eri miehet. Penkillä tekstilikuidut nostavat tangon rinnalta ja nosto yleensä epäonnistuu viimeisen tuuman punnertamiseen. Vaikeinta on ollut kehittää maastavetotrikoita, koska nostaja ei jaksa vetää tangosta itseään yhdellä kädellä alas vetoasentoon.

Painonnostossa ei voi käyttää kyykkytrikoita, koska nostaja ei saisi vedettyä itseään tangon alle kyykkyasentoon. Eliminoiko siis painonnoston tempauksen ja työnnön liikesarjat tekstiilikuitujen vastaavat käyttömahdollisuudet, vai voisiko niistä sääntöjen puitteissa löytää sovellutuksia? Ovathan painonnostotrikootkin nykyään tiukempia kuin ennen (rikoo on riskillä ruma).

IWF:n teknisissä säännöissä ei mainita mitään siitä, kuinka paljon trikoot saavat auttaa itse nostosuorituksessa. (Vrt. kyykkytrikoot voimanoston puolella, joilla Joonas Rantanen on kyykännyt 500,5 kg!). Löysähköilläkin kyykkytrikoilla pääsee työnnössä helposti kyykystä ja ne tukevat keskivartaloa ylöstyönnössä. Saako näitä käyttää painonnostossa? Eikö Suomessa voitaisi tehdä kehitystyötä painonnostotrikoissa, kun säännöissä ei ole rajoituksia?

VASTAUS 1 (Jaakko Kailajärvi, SPNL valmennusvaliokunta):

1. Minua asia hieman ihmetyttää siltä osin, että mitä valmennuksellista kehitystyötä se on jos kyykkytulos paranee pelkästään trikoiden avulla vaikkapa sen 100 kg.

2. Kuka viitsisi katsella sellaista liikehdintää painonnostolavalla kuin mitä näkee näillä nostajilla, jotka nostavat esim. penkkipaita päällä, samoin tietenkin kaikki muut vastaavat trikoot.

3. Lisäksi nostosuorituksia painonnostossa olisi täysin mahdotonta tehdä turvallisesti tälläisten apu-trikoiden kanssa, eli estetään taikka 'häiritään' urheilijan omaa voimankäyttöä, liikekontrollia ja lihasaistia noston suorittamisessa, tai yleensä sitä kontrollia vaikeutetaan. Huom!! Vaikka painonnosto on voimalaji, niin se on myös nopeuslaji, jossa on vaativat ja hyvää liikkuvuutta vaativat tekniikkaosiot.

Olen aivan varma siitä että myös vammatilastot kasvaisivat (jopa vakavat) aivan tolkuttomasti, jos kyseisiä trikoita alettaisiin käyttää.

VASTAUS 2 (Taisto Kuoppala, SPNL tekninen valiokunta):

Jos kysyjä olisi itse nostanut todella isoja painoja (tempaus ja työntö), hän ei kysyisi mokomaa. Maailman parhaat painonnostajat eivät käytä edes siteitä tai vöitä. Mikä tahansa tiukka vaate - trikoo tai paita - haittaa ja hidastaa. Ehkä nk. älyvaatteilla saataisiin aikaan esim. sähköisiä lisä-ärsykkeitä suuriin toimiviin lihaksiin. Ärsykkeiden ajoitus on sitten toinen juttu.

VASTAUS 3 (Harri Norberg, Asiantuntija vastaa -palstan moderaattori, SPNL):

Kyseessä ovat siis kahden varsin erilaisen voimalajin suoritusten tekniset ja fyysismotoriset edellytykset. Painonnostossa korostuvat voiman lisäksi räjähtävä nopeus ja liikkuvuus, joiden rajoittamisella tekstiileillä ei saavuteta etua, vaikka tekniset säännöt eivät tätä rajoittaisikaan. IWF:n teknisissä säännöissä rajoitetaan siteiden käyttöä mm. seuraavasti: 1) polviside saa peittää polven aluetta enintään 300 mm levyisellä aluella ja 2) painonnostajan käyttämän vyön suurin sallittu leveys vyön leveimmällä kohdalla on 120 mm.

Lisätietoja teknisistä säännöistä Painonnostoliiton nettisivuilta kohdasta Liitto > Liitto & Toiminta > Säännöt > Kansainvälisen Painonnostoliiton IWF:n säännöt > IWF:n tekniset säännöt.

Asiantuntija: Jaakko Kailajärvi ja Taisto Kuoppala, SPNL

Aihealueen kysymykset


ArkistohakuTarkennettu haku

Uusimmat kysymykset

Katso kaikki kysymykset