Yhdeksän painonnostajaa lähtee Tel Avivin EM-lavalle

Neljä naista ja viisi miestä puolustaa Suomen mainetta 5.–12. huhtikuuta Tel Avivissa, Israelissa käytävissä painonnoston EM-kilpailuissa.
Naisten sarjoissa rautaa kesyttävät Sini Kukkonen (48 kg), Anna Everi (63 kg), Anni Vuohijoki (69 kg) ja Meri Ilmarinen (75 kg). Miehissä voimailevat Milko Tokola (85 kg), Miika Antti-Roiko (94 kg), Eero Retulainen (94 kg), Teemu Roininen (yli 105 kg) ja Eero Oja (yli 105 kg).
Helmikuussa Parkanossa käytyjen SM-kisojen perusteella päävalmentaja Mika Tiainen on toiveikas kevätkauden kansainvälisen pääkilpailun suhteen.
– Käytännössä kaikki EM-kisoihin lähtevät urheilijat ovat ennätyskunnossa, Tiainen tietää.
Urheilija on hoitanut leiviskänsä kunnialla, kun henkilökohtainen ennätys syntyy arvokisalavalla.
– Varmasti jokaisella nostajalla on tavoitteena oman ennätyksen rikkominen.
– Oman haasteensa ennätystehtailuun tuo arvokisojen luonne. Lavalla taistellaan ensisijaisesti sijoituksista, ja korotukset tehdään sen mukaisesti. Kilpakumppaneiden suorituksia on myös seurattava herkeämättä, Tiainen muistuttaa.


Ilmarisella ja Antti-Roikolla saumoja A-ryhmään

Suomalaisia on viime vuosina nähty harvoin EM-kilpailujen A-ryhmissä, joihin sijoitetaan ennakkotulosten perusteella kunkin sarjan kahdeksan parasta nostajaa.
Tällä kertaa lähtölistojen perusteella parhaat mahdollisuudet näyttävät olevan Meri Ilmarisella ja Miika Antti-Roikolla. Ilmarinen saavutti kolme mitalia 23-vuotiaiden EM-kilpailuissa viime syyskuussa Tallinnassa. Työnnössä lohjalainen voitti maanosan mestaruuden.
Antti-Roiko puolestaan oli vuosi sitten Albanian EM-lavalla erittäin lähellä työntömitalia. Mies tavoittelee yli 200 kilon työntöpainoja, joilla ollaan tänäkin vuonna korkealla tuloslistassa.
Suomalaisurakan aloittava Sini Kukkonen pudottautuu pitkästä aikaa 48 kilon sarjaan. Painonpudotus on päävalmentajan mukaan hyvällä mallilla.
Anna Everi nosti kaksi vuotta sitten EM-kisojen A-ryhmässä. Everi kunnostautui SM-lavalla erityisesti tempauksessa, ja oikea sävel työnnössäkin on sopivasti alkanut löytyä arvokisan kynnyksellä.
Tänä vuonna painonnostoon keskittyvä voimanoston moninkertainen arvokisamitalisti Anni Vuohijoki kävi viime syksyllä Wroclawin MM-kisoissa haistelemassa isojen punttikisojen tunnelmaa. Tekniikka on parantunut koko ajan, ja sitä myötä on odotettavissa myös tuloksen kohentumista.
Milko Tokola teki SM-kisoissa lupaavan yrityksen tempauksen SE-painoista. EM-kisoissa tavoitteena on rikkoa kaikkien nostomuotojen Suomen ennätykset Eero Retulainen osoitti SM-kisojen kuudella onnistuneella nostolla, että suorituksiin on tullut kaivattua varmuutta. Retulainen on muuttanut hieman kilpailuihin valmistautumista, ja se näyttää tepsivän.
Superraskaan sarjan parivaljakko Teemu Roininen – Eero Oja on ottanut parin vuoden ajan mittaa toisistaan sekä kotimaassa että ulkomailla. SM-kisoissa Oja veti pitemmän korren, kun kaksinkamppailu tyrehtyi kisojen alla sairastelleen Roinisen jäämiseen ilman tulosta. Miehet tavoittelevat 200 kilon työntöä, jonka rajapyykin Roininen selvitti jo alkuvuodesta

Olympialaiset jo mielessä

EM-kisoissa ei vielä ole jaossa paikkoja kahden vuoden kuluttua käytäviin olympialaisiin, mutta Tel Aviv on joka tapauksessa erittäin tärkeä välietappi matkalla kohti Rio de Janeiroa.
– Olympiadi on kohta puolivälissä, ja EM-lavalla nähdään jo suuntaviivoja tulevasta. Kaikki EM-kisoissa nostavat urheilijat tähtäävät marraskuussa Kazakstanin Almatyssä käytäviin MM-kilpailuihin, joissa alkaa Rion olympiakisojen maakiintiöpaikkojen jako.
– Almatyn kisat sekä ensi vuoden marraskuussa Yhdysvaltain Houstonissa nostettavat MM-kisat ovat olympialaisten kannalta tärkeimmät karsintakilpailut, päävalmentaja Tiainen ennakoi tulevia haasteita.


Suomen joukkue yleisen sarjan EM-kilpailuissa Tel Avivissa, Israelissa 5.-12.4.2014

Naiset:
48 kg Sini Kukkonen, Parkanon Puntti
63 kg Anna Everi, Puntti-Karhut (Pori)
69 kg Anni Vuohijoki, Tampereen Pyrintö
75 kg Meri Ilmarinen, Lohja-Lifting
Miehet:
85 kg Milko Tokola, Rovaniemen Reipas
94 kg Miika Antti-Roiko, Kalajoen Junkkarit
94 kg Eero Retulainen, Lohja-Lifting
+105 kg Teemu Roininen, Lempäälän Kisa
+105 kg Eero Oja, Ounasvaaran Atleetti Klubi

Valmentajat: Mika Tiainen, Tenho Tokola
Tuomari ja kongressiedustaja: Taisto Kuoppala


Lisätietoja:
Mika Tiainen, päävalmentaja, p. 050 521 7128
Karoliina Lundahl, valmennus- ja koulutuspäällikkö, karoliina.lundahl(a)vierumaki.fi


Julkaistu 10.03.2014 11:38

Voit tilata uutiset myös RSS-syötteenä