Reijo Vainio

reijo_vainio_2008.jpg 1. Nimi ? 
Reijo Yrjö Vainio

2. Ikä ja kotipaikka?
67 v./ Pöytyä

3. Seura ja tehtäväsi siellä?
Turun Atleettiklubi ry/ Päävalmentaja

4. Miten päädyit painonnoston pariin?
Olin 15-vuotias turkulaispoika ja naapurissa oli puntit. Punnerrusta pidettiin silloin
mahtilajina, joka sattui olemaan myös "minun juttuni". Lisäksi olen aina ihannoinut
voimaa ja sen myötä komeaa vartaloa. Tässä alkupotkut punttiuralleni.

5. Miksi juuri valmentajaksi?
Nykypainonnosto on taidokasta kehon ja painon välistä kommunikointia, eikä runnovaa vamma-altista tekniikanhallinnan äärirajoilla nostamista, kuten joskus ennen. Voiman on oltava kontrolloitua, mitä tekniikka ja taito hallitsevat. Tässä asiat jotka kolahtivat "kallooni" ikiajaksi. Nämä asiat ovat vieläkin valmennukseni peruspilarit.

6. Millainen asema painonnostolla on paikkakunnallasi?
Turku on palloilun ja jääkiekkoilun "luvattu kaupunki"  ja nuorison kiinnostus näihin lajeihin on suuri. Painonnosto on lajina vaativa ja vaatii harrastajaltaan liikunnallista lahjakkuutta ja pitkäjänteisyyttä huipputuloksen saavuttaakseen. Näin Turun painonnostoa harrastava joukko on pieni, mutta motivoitunut.
Lähes kaikki Turkulaiset eri urheilulajien harrastajat (seurat) ovat pyytäneet seuraltamme voimavalmennusta vapain painoin ja miltei kaikki ovat sitä saaneetkin. Käsitykseni mukaan eri lajien seurat ovat olleet tyytyväisiä, koska pyynnöt ovat olleet vakiot vuosittain.

7. Mitä asioita pitäisi kehittää painonnostoseuroissa?
Punttikoulut enemmän tekniikkapainotteisiksi, oheislajeja unohtamatta.
Painonnosto on taitolaji ja sen huipulle pääseminen edellyttää harjoittelun aloittamista varhain, jo 8- 10-vuotiaana. Tässä iässä taitojen oppiminen on optimaalisinta. Tämän vuoksi tavoitteissa korostuu lajin tekniikan oppiminen.

8. Mikä on tärkeää ja arvokasta painonnostotoiminnassa?
Painonnosto on monipuolinen laji, mutta silti on tärkeätä harjoitella oheislajeja täydentääkseen monipuolisuutta. Hyviä oheislajeja ovat mm. voimistelu, uinti, pallopelit, ja yleisurheilu. Tilanne on myös päinvastainen, sillä edellä mainittujen lajien voimahankintamuodoksi sopii erinomaisesti juuri painonnosto.

9. Turun Atleettiklubille luovutettiin Nuoren Suomen sinetti heinäkuussa 2008. Mitä hyötyä sinetistä on ollut?
Punttikoululaisten vanhemmat reagoivat asiaan erittäin positiivisesti ja laji tuli näin "lapsillekin" hyväksytyksi. Toivottavasti asia kiertää nuorten ja heidän vanhempien piireissä.

10. Olet ahkeroinut pitkän uran painonnoston parissa. Riittääkö
motivaatio jatkossakin ?

Nuorten ja lasten valmentaminen on erittäin antoisaa, eikä sitä voi lopettaa "tuskin koskaan".